3 piese de teatru - Cheek to cheek, Şeherezada, Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva

Colectia: Teatru
3 piese de teatru - Cheek to cheek, Şeherezada, Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva

Pagini: 176

Format: 13 x 20 cm

An aparitie: 2006

ISBN: 978-973-645-164-X


 
 
nedisponibil
 
3 piese de teatru - Cheek to cheek, Şeherezada, Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva

În piesele de teatru, la fel ca-n cărţile lui pseudo-autobiografice („Copilăria unui comic” şi „Un OZN îşi face intrarea”, traduse tot de Carmen Vioreanu şi publicate la editura Vremea), obsesiile lui Gardell sunt constante - spectacolul ca substitut degradat şi degradant al vieţii, descompunerea corpului şi a sufletului (există o palpabilă teamă de bătrâneţe şi neputinţă în textele lui), tribulaţiile unei sexualităţi captive, în egală măsură homo- şi heterosexuală. Totul, într-un melanj (auto)ironic şi biciuitor, lipsit de compasiune pentru lumea pe care el însuşi o construieşte.

 

Autorul nu menajează nici cititorul, nici publicul, nici artiştii. E crud. Nu-l interesează, probabil, că nu-ţi vine să mergi, ca spectator, să vezi a doua oară un astfel de spectacol, cu o temă atât de nemiloasă. Montarea "Iadul este amintirea fără puterea de a mai schimba ceva" ne prezintă două acţiuni intercalate, în acelaşi spaţiu. În ambele se vorbeşte despre situaţii încordate în familie: cineva iubeşte, cineva urăşte, iar suferinţa depăşeşte dimensiunea obişnuită. Şi într-un caz şi în altul, starea de nelinişte sufletească se reflectă prin psihic. O dimensiune de neevitat este moartea: cineva moare - fie că a iubit, fie că a urât.

Personajele sunt clădite din delir, din obsesii. Sunt invocați Dumnezeu şi diavolul. Iertarea şi neîmpăcarea merg mână în mână.
Personaje: o mamă egoistă şi înspăimântată de singurătate, pedantă (interpretată cu răceala cu care i-a dat viaţă autorul, de către Liana Mărgineanu), şi Kristina, fiica sa aflată la pubertate, care îşi iubeşte mama şi pe Dumnezeu cu aceeaşi bucurie şi curăţenie sufletească, dar este constrânsă de cea care i-a dat viaţă să trăiască mereu cu frică: să-L iubească cel mai mult pe Dumnezeu şi să se împotrivească diavolului, care ispitește femeia.

 

3-piese-de-teatru---cheek-to-cheek----eherezada--iadul-este-amintirea-f--r---puterea-de-a-mai-schimba-ceva

Ultimele vanzari

Cele mai vandute