În perioada 20 iulie - 16 august 2018, echipa Editurii Vremea este în concediu. Comenzile on-line primite în această perioadă vor fi livrate începând cu 17 august, în ordinea primirii lor.

Ateneul Român și constructorii săi

Ateneul Român și constructorii săi

Pagini: 164

Format: 21 x 31 cm

An aparitie: 2016

ISBN: 973-978-645-752-4


 
 
nedisponibil
 
Ateneul Român și constructorii săi

Prefață de acad. Mugur Isărescu

 

La 130 de ani de la punerea pietrei de temelie a Ateneului Român, Editura Vremea publică albumul Ateneul Român și constructorii săi de prof. ing. Nicolae Şt. Noica, lucrare în care sunt prezentate istoria construirii acestei clădiri-simbol al Bucureştilor și biografiile celor care au contribuit la ridicarea ei, pe baza documentelor de arhivă şi nu numai.


Operă a unor remarcabili constructori, printre care amintim pe arh. Albert Galeron, pe antreprenorul Dobre Nicolau și pe arh. Constantin Băicoianu, palatul este o întruchipare a lucrului bine făcut.

 

Din volum nu putea lipsi nici istoria eforturilor întreprinse de Constantin Esarcu pentru organizarea unor conferințe și cursuri publice și mai apoi pentru înălțarea unui local propriu pentru Societatea Ateneului Român.


„Acceptând, cu plăcere firește, să prefațez noua carte scrisă de profesorul Nicolae Noica, fost coleg în Guvern, în anul 2000, când îndeplineam un mandat de Prim-Ministru, nu aveam cum să nu mă opresc cu deosebit interes asupra unui nume: arhitectul Albert Galeron. Un nume ce avea să statornicească o legătură peste veacuri între înălțarea Palatului Ateneului Român și cea a Palatului Vechi al Băncii Naționale, în același timp istoric.

 

Banca Națională și Ateneul Român. Sau Ateneul Român și Banca Națională. Sunt două construcții monumentale, dintr-un lung șir de construcții monumentale, dovedind că tot ce se întâmplase atunci, în a doua parte a secolului al XIX-lea, este astăzi istorie adevărată.

 

Voi nota, aici, un fapt cu adevărat reprezentativ pentru calitatea proiectelor de arhitectură. Numeroși arhitecți și constructori, astăzi, sunt impresionați de un detaliu privind performanțele în domeniul acusticii din cele două palate. E un fapt cunoscut: acustica Ateneului este perfectă. Cum perfectă este și acustica în actuala Sală de Marmură a Băncii Naționale, unde inițial era Sala Ghișeelor. Numai că aici perfecțiunea este specifică funcțiilor inițiale ale acestei săli. Același arhitect ce asigurase, la Ateneul Român, o calitate înaltă a acusticii, a „blocat” acustica în Sala Ghișeelor de la BNR, pentru ca datele bancare confidențiale, discutate la un ghișeu, să nu fie auzite la ghișeele apropiate.”

 

Academician Mugur Isărescu

 

În completarea albumului, pliantul Marea Frescă a Ateneului Român oferă publicului ocazia de a înțelege și aprecia mai bine scenele impresionantei fresce care decorează Sala Mare a Ateneului. Mai multe detalii despre pliant aici: edituravremea.ro

 

 

ateneul-rom--n---i-constructorii-s--i

Ultimele vanzari

Cele mai vandute