În perioada 20 iulie - 16 august 2018, echipa Editurii Vremea este în concediu. Comenzile on-line primite în această perioadă vor fi livrate începând cu 17 august, în ordinea primirii lor.

Istoria restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș (1863-1886)

Istoria restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș (1863-1886)

Pagini: 126

Format: 22,5 x 32 cm

An aparitie: 2017

ISBN: 978-973-645-840-8


 
 
nedisponibil
 
Istoria restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș (1863-1886)

Acest titlu continuă seria albumelor de excepție publicate de prof. ing. Nicolae Șt. Noica la editura Vremea. Istoria, arhitectura și politica se împletesc între copertele acestei cărți ce redă cu documente și imagini de arhivă istoria unei restaurări considerate la vremea ei drept controversată, dar pe care noi, cei de azi, o considerăm salvatoare – istoria restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș. Construcția extrem de veche (secol XVI) este una emblematică pentru istoria Țării Românești – ctitorul ei fiind voievodul Neagoe Basarab.

 

Ideea restaurării acestei biserici i-a aparținut Regelui Carol I, aproape imediat după sosirea sa în țara noastră. Primul arhitect însărcinat cu această misiune pe cât de nobilă, pe atât de complicată a fost Filip Montoreanu. După mai mulți ani de lucrări superficiale și cheltuirea unui buget incredibil de mare, arhitectul este concediat. Se decide înlocuirea sa cu un arhitect dintre cei mai faimoși ai Apusului, iar cel hărăzit de soartă mai degrabă decât de intenția autorităților este Andre Lecomte du Nouy.


Istoria restaurării Bisericii Episcopale de la Curtea de Argeș a fost una tipic românească, presărată din plin cu multe probleme, conflicte, contestări, anchete. Andre Lecomte du Nouy a rezistat tuturor provocărilor și și-a dus misiunea la capăt – a încheiat lucrările de restaurare. Dar imediat au început acuzațiile de a nu fi respectat stilul și trăsăturile construcției originale. Cu răbdare, arhitectul a explicat toate modificările aduse bisericii, iar concluzia unei anchete de specialitate i-a dat dreptate.


Albumul este pasionant prin noutatea și complexitatea documentelor de arhivă scoase la lumină. Personalități ilustre din lumea politică și culturală românească de atunci ni se dezvăluie cu această ocazie, implicate într-o formă sau alta în procesul de păstrare a istoriei arhitecturale a țării noastre.

istoria-restaur--rii-bisericii-episcopale-de-la-curtea-de-arge----1863-1886

Ultimele vanzari

Cele mai vandute