Cosul de cumparaturi e gol

Lansare de carte: "Dan Vizanty - un cavaler al manșei"
Editura Vremea are bucuria de a anunța lansarea albumului „Dan Vizanty – un cavaler al manșei”, cel mai nou titlu publicat în colecția Vremea Aviației. Vă așteptăm așadar miercuri, 7 mai, cu începere de la ora 18:30, la librăria Humanitas Kretzulescu din centrul Capitalei. Volumul este dedicat unei personalități a aviației militare române, cu un destin fascinant, care ar putea oricând să inspire un personaj de roman sau de film.
Dan Vizanty – un cavaler al manșei este rodul colaborării dintre istoricul militar Alexandru Armă și însăși fiica aviatorului, Ana-Maria Vizanti. A rezultat un proiect editorial plin de suflet, nu doar de informații, cuprinzând sute de imagini din arhive de familie și personale, inclusiv de la Arhivele Militare Naționale ale României. Atât prin text, cât și prin fotografii se recompune sub ochii cititorului cariera strălucită a aviatorului Dan Vizanty, apărătorul Bucureștiului din timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.
„Pe 4 aprilie 1944 au început bombardamentele strategice ale aviației anglo-americane asupra României. Grupul 6 Vânătoare, comandat de căpitanul av. Dan Vizanty, a intervenit cu 33 de avioane IAR 80/81, care au angajat lupta cu bombardierele americane la altitudinea de 4.500-6.000 m. S-au înregistrat 16 victorii sigure și o primă pierdere. A doua zi, pe 5 aprilie 1944, aviația americană a atacat orașul Ploiești cu 134 B-24 Liberator și 95 B-17 Flying Fortress, de această dată însoțite de avioane de vânătoare P-38 Lightning.
Grupul 6 Vânătoare a ridicat în aer 29 de avioane și a interceptat formația americană la est de Târgoviște, la o altitudine de 6.000-7.000 m. A fost o nouă zi norocoasă pentru aviatorii lui Dan Vizanty: 14 victorii sigure și 2 probabile. El însuși a revendicat două bombardiere doborâte sigur și unul, probabil. Piloții Grupului 6 Vânătoare, care aveau ca misiune apărarea Bucureștiului și a zonei petroliere Ploiești-Câmpina, în ciuda inferiorității numerice și tehnice, pe parcursul unor lupte dramatice, au reușit, în primăvara-vara anului 1944, să doboare și să scoată din luptă peste 90 de avioane de bombardament cu patru motoare și 45 de avioane de vânătoare. Dan Vizanty, personal, a fost creditat cu doborârea a 12 bombardiere (B-24 Liberator și B-17 Flying Fortress12) și trei avioane de vânătoare (P-38 Lightning).”
Un capitol interesant este și cel de după curmarea subită a carierei de aviator. Pentru Dan Vizanty începe brusc traiul de chin profesional sub regimul comunist. El a fost vreme de doi ani deținut politic la închisorile Jilava, Gherla, Cluj, iar la eliberare a dat în judecată statul, cerând repunerea în drepturile civile și restituirea bunurilor confiscate. A câștigat acest proces în anul 1966.
În cadrul lansării de carte din 7 mai, vor lua cuvântul Ana-Maria Vizanti (fiica lui Dan Vizanty și coautor al albumului), Odilia Roșianu, Alexandru Armă. În calitate de director al editurii Vremea, dna Silvia Colfescu va modera evenimentul.
„Aș zice chiar că un dram de nebunie îi conferă pilotului acea statură, acea siguranță, acel optimism, acel pluralism de sentimente care îl conduc cel mai sigur și cel mai ușor la victorie, dar și la moarte.” – Lt. Cdor. Dan Valentin Vizanty
Vă așteptăm!
- Accesări: 17